Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0