3 pomysły na wykorzystanie dyni
Tagi: dodatki do zup, zupa dyniowa

Mogą być zielone, żółte, białe lub pomarańczowe i przybierać różne kształty. Są niewątpliwym atrybutem jesieni. Dynie, bo o nich mowa, królują na wielu stołach już od września. Pierwsze dynie można już kupić pod koniec sierpnia, ale to właśnie teraz stragany uginają się wręcz pod ich ciężarem a niskie ceny zachęcają do zakupu. Sama co roku ulegam dyniowemu szaleństwu i kupuję przynajmniej kilka (a czasem i więcej) sztuk.
Nie raz pisałyśmy z Agatką już o dyniach, bo nie sposób się nimi nie zachwycać, dzisiaj chciałabym Wam podpowiedzieć, jakie smakowite pomysły na wykorzystanie dyni mam na ten sezon.
Jeśli wydrążyliście już środek dyni i przygotowaliście na jego bazie zupę, sałatkę, pasztet lub dodaliście do ciasta lub bułeczek absolutnie nie wyrzucajcie nic co zostało Wam z dyni. Dynia jest wyjątkowo wdzięczna , bo można wykorzystać każdy jej element. Nic się nie zmarnuje.
3 pomysły na wykorzystanie dyni :
1. Suszymy pestki z dyni
Pestki dyni mogą przydać się nam później jako dodatek do zup, sałatek lub jako zdrowa przekąska albo posypka do domowego pieczywa. Z całą pewnością powinniśmy je docenić choćby przez ich korzystny wpływ na nasze włosy i paznokcie. Nasiona dyni zawierają duże ilości cynku, oraz mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Wspomagają też nasz układ odpornościowy.
Suszenie pestek z dyni w domowych warunkach jest bardzo proste, choć samo usuwanie ich od miąższu może być nieco pracochłonne.
Pestki wkładamy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą usuwając resztki miąższu. Pozostawiamy aby ociekły z wody i przekładamy na papierowy ręcznik do całkowitego wyschnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 90 C a osuszone pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszymy około 1 godzinę uchylając co jakiś czas lekko drzwiczki piekarnika , aby wilgoć z pestek odparowała. Pestki zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Gotowe nasiona przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Pestki dyni z pewnością urozmaicą Wasze dania ale też dostarczą porcję cennych witamin.
2. Dynia jako naczynie do serwowania zup
Jeśli wydrążyliście już cały miąższ i usunęliście pestki,to możecie wykorzystać pozostały element dyni jako efektowne i naturalne naczynie do zupy dyniowej lub jesiennej sałatki. Odpadnie problem z myciem naczyń po kolacji lub obiedzie 🙂
Do tego celu wybieramy małe i kształtne okazy. Powinny stabilnie stać na stole p wydrążeniu całej zawartości, aby danie nie wylewało się nam lub nie wysypywało z naszego naczynia. Świetnie nadaje się do tego dynia hokkaido . Bardzo łatwo usuwa się z niej miąższ i ma idealne kształty do jadalnego naczynia.
Tak przygotowana dynia może nam też posłużyć jako jesienna „doniczka” do kwiatów . Kolejnym pomysłem jest wstawienie do środka dyni miski o nieco mniejszej średnicy i napełnienie jej kostkami lodu . To idealne naczynie do chłodzenia napojów podczas jesiennej imprezy.
Jeśli chcecie zaskoczyć oryginalnym sposobem podania jesiennych potraw, to polecam wykorzystanie do tego celu dynię.
3. Dynia jako element dekoracyjny
Dynia ma wiele zastosowań w kuchni, ale to też piękny element dekoracyjny. Wiele osób stawia ją na parapecie lub na schodach przed wejściem do domu. Od kilku lat przygotowuję razem z dziećmi lampiony z dyni. Tutaj rozmiar nie ma już najmniejszego znaczenia. Liczy się pomysłowość i dobra zabawa. Oczywiście należy zachować ostrożność wycinając wzory i kształty w dyni. Do przygotowania lampionu polecam też dynię hokkaido ze względu na jej miękką skórkę. Jest plastyczna i łatwa do wycinana. Rok temu wycinaliśmy lampion z dyni olbrzymiej i przyznaję , że było to nie lada wyzwanie. Skóra dyni olbrzymiej jest bardzo twarda i oporna na wszelkie zabiegi.
Pozostałe egzemplarze dyni olbrzymiej pomalowaliśmy pisakami do malowania buzi dzieci podczas halloweenowego home cookingu z dziećmi.
Ciekawa jestem, czy macie jakieś inne pomysły i sprawdzone patenty na wykorzystanie dyni ?
Może podzielicie się nimi z nami ?
2 Comments
Witaj, dynia można zrobić na słodko do ciasta i deserów, w słoje, z ksylitolem i zapachem pomarańczowym lub cytrynowym, proporcje wg gustu, może być pokrojoną lub zblendowana, albo skarmelizowac ja z cukrem jako ozdobą na wierz
Brzmi pysznie! Pozdrawiamy 🙂