5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne

Tagi: , , ,

zupy pożywne dyptyk

Zupa zawsze pierwsza – to właśnie od niej powinien zaczynać się obiad. Ale zupa może też stanowić obiad jednodaniowy. Jeśli będzie pożywna, zaspokoi nasz głód na długo i nie będzie konieczności przygotowywania drugiego dania, co ma swój sens w te dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie dwóch dań lub gdy wracamy do domu o takiej porze, że drugie danie wypadło by nam na kolację.

Aby zupa dostarczyła nam odpowiedniej porcji energii na długi czas, powinny się w niej znaleźć węglowodany złożone. Ich doskonałym źródłem są warzywa strączkowe i te bogate w skrobię, a także pełnoziarniste kasze, makarony, ryż. Uczucie sytości zapewni także mięso, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu. A gdy ktoś z kolei za mięsem nie przepada, może sięgnąć po ryby, jaka i białko roślinne, które w dużej ilości znajdziemy przede wszystkim w roślinach strączkowych i orzechach.

Pożywne zupy nie tylko zaspokajają głód na długo, ale też pozwalają się rozgrzać. Zimą są zatem niezastąpione. Łatwiej będzie nam wyjść z domu wiedząc, że po powrocie czeka na nas miseczka pysznej sycącej zupy. Sprawdźcie moje pomysły, co ugotować na jednodaniowy obiad.

5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne

Zupy z mięsem

Pyszne sycące zupy gulaszowe otwierają moją listę zup z mięsem. Mogą być tradycyjne, jak zupa gulaszowa z wędzoną papryką lub gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami, lub też bardzo egzotyczne jak indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną.

Sporą porcję mięsa dostarczy nam także zupa a’la potrawka. Szczególnie polecam potrawkę z indyka, do której dodałam także soczewicę.

Pysznym sycącym dodatkiem do zup są różnego rodzaju klopsiki, pulpeciki, kulki mięsne. Takie dodatki pasują do przeróżnych zup, nie tylko kremowych, na przykład do zupy z fasolki szparagowej czy też zupy koperkowej z makaronem. Do zupy możemy też dodać mięso, na którym był przygotowywany wywar na zupę, wówczas każda zupa będzie bardziej pożywna i sycąca na dłużej.

indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną ok

indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną dyptyk

Zupy grochowe

Groch jest bardzo pożywny, nic więc dziwnego, że tradycyjna grochówka z kiełbasą to „żołnierska zupa” – po jednej porcji takiej zupy można na długo zapomnieć o głodzie. Na Kaszubach tradycyjna grochówka serwowana jest z kiszona kapustą, ale wersji pysznych grochówek jest jeszcze więcej. Mi szczególnie się podobała kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem i grochówka z kurczakiem i curry, ale często wracam do mojej ulubionej zupy grochowej.

Zupy fasolowe

Fasola, jak wszystkie rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem białka, a zupy z nią przygotowane należą do bardzo pożywnych. Najbardziej popularną zupą fasolową jest zupa a’la fasolka po bretońsku, którą można przygotować na boczku, kiełbasce lub w wersji wegetariańskiej. Pyszne smakuje także tradycyjna zupa fasolowa, która pysznie smakuje mocno przyprawiona majerankiem.

fasolka po bretońsku ok

Zupy z ciecierzycą

Kolejna treściwa porcja – zupa z ciecierzycy z powodzeniem zastąpi także drugie danie. Można ją przygotować na przykład na bazie pomidorówki i wykorzystać ciecierzycę suchą lub z puszki. Tą suchą trzeba dzień wcześniej namoczyć, a następnie długo gotować. Ale naprawdę warto.

Zupy z soczewicą

Pysznym pomysłem na jednodaniowy obiad są zupy z soczewicą. Taką zupę można przygotować w postaci kremu, na przykład kremowej zupy warzywnej z soczewicy, grochu (i wszystkiego po trochu). Albo też dodać soczewicę do grochówki, zupy pomidorowej, potrawki z indykazupy wiejskiej z fasolą,  Najbardziej popularne odmiany to zielona, czerwona, żółta i brązowa – wszystkie warto wykorzystywać do przygotowywania sycących posiłków.

Którą z proponowanych przeze mnie zup macie ochotę dziś ugotować? A może chcielibyście dodać do mojej listy swoje propozycje?

zupa warzywna IMG_8986

zupa pożywna z soczewicą

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *