5 pomysłów na zupę kalafiorową

Tagi: , , , ,

Latem najlepsze kulinarne pomysły oscylują wokół młodych warzyw. Nic dziwnego, bo właśnie o tej porze roku nasze rodzime warzywa smakują najlepiej. Weźmy na przykład kalafior. Lubicie? Ja zarówno w postaci klasycznej zupy kalafiorowej, jak też i bardziej wyszukanych kalafiorowych dań. Sprawdźcie moje pomysły na zupę kalafiorową w 5 różnych odsłonach!

Po pierwsze klasyka, czyli tradycyjna zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa

Jedna z najprostszych zup kuchni polskiej, którą chyba każdy zna z dzieciństwa i ceni sobie jej smak za wspomnienia, które przywodzi na myśl i za pewną przewidywalność, która w przypadku klasycznych zup ma znaczenie.

Klasyczna zupa kalafiorowa nie może się nie udać. Chyba że rozgotujemy kalafior, ale jeśli dodamy go do zupy na samym końcu, nic takiego nie powinno się nam przytrafić.

Taka kalafiorówka najpyszniej smakuje latem. Zimą do jej przygotowania wybierzmy wysokiej jakości mrożonkę (najlepiej własną) – warzywa mrożone zaraz po zbiorach zachowują większość wartości odżywczych, a przede wszystkim swój smak.

kalafiorowa zupa

kalafiorowa

Sprawdźcie mój przepis.

Tradycyjna zupa kalafiorowa:

  • nieduży kalafior (lub pół dużego)
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej)
  • 2-3 ziemniaki
  • udko kurczaka
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gałązki świeżych ziół (lubczyku, natki pietruszki
  • selera korzeniowego)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka klarowanego masła
  • śmietanka do zabielenia zupy

Przygotowanie:

  1. Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
  3. Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
  4. Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
  5. Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
  6. Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
  7. Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

 

Po drugie chłodnik kalafiorowy na lato

Jeśli jeszcze nie jedliście zupy kalafiorowej w tym wydaniu, koniecznie spróbujcie. Może to niecodzienny pomysł na chłodnik, ale właśnie element zaskoczenia to jeden z jego atutów. Orzeźwiający także dzięki dodatkowi świeżej bazylii chłodnik kalafiorowy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Sprawdźcie przepis:

Masło ziołowe:

  • 50 g miękkiego masła,gałązka lubczyku,ząbek czosnku
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
  2. Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
  3. Odstawiamy masło do lodówki.

 

Chłodnik kalafiorowy:

  • pół kalafiora (lub cały mały)
  • jogurt naturalny (500g)
  • kefir (300g)
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l mleka
  • 5 gałązek bazylii
  • opcjonalnie: sok z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
  2. Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z mlekiem aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.

chłodnik kalafiorowy

zupa z kalafiora

zupy kalafiorowe

zupa z kalafiorem

kalafiorówka

Po trzecie zupa krem!

Świetna alternatywa dla klasycznej zupy kalafiorowej – krem z kalafiora, który daje szerokie pole do kulinarnego popisu. Za każdym razem może być inny i to nie tylko za sprawą rozmaitych dodatków do kremowych zup. Szczególnie polecam:

Po czwarte orientalne klimaty!

Nasz rodzimy kalafior, bohater wielu potraw kuchni polskiej, świetnie sprawdza się także w daniach orientalnych. Lubicie kuchnię orientalną? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:

Po piąte kalafiorowy bohater drugiego planu

Zupy jarzynowe, czyli prawdziwa synergia smaków. W tych tradycyjnych właściwie nie może zabraknąć kalafiora. Choćby w postaci kalafiorowego puree, które zagęszcza zupę i powstaje często zupełnie przez przypadek, gdy dodamy kalafior za wcześnie i najzwyczajniej w świecie się rozgotuje. Ale puree kalafiorowe można zrobić całkiem rozmyślnie, gotując kilka różyczek kalafiora w osobnym garnku, najlepiej z dodatkiem mleka i szczypty soli. Po odsączeniu miksujemy kalafior z odrobiną wywaru i już mamy czym zagęścić zupę. Takie puree możemy też wykorzystać do zabielenia zupy, jeśli nie chcemy dodawać śmietany lub jogurtu.

Zwłaszcza latem wypróbujcie nasze ulubione przepisy na zupy jarzynowe z kalafiorem:

Smacznego!

kalafiorowy chłodnik