5 sposobów na botwinkę – botwinka nigdy się nie nudzi!

Tagi: , , ,

Latem, kiedy sezon na botwinkę w pełni, w mojej kuchni młode buraczki i botwinka pojawiają się bardzo często. Chciałoby się rzec – do znudzenia – chociaż botwinką nie można się znudzić, kiedy ma się na nią mnóstwo ciekawych pomysłów. Oto pięć moich ulubionych sposobów na botwinkę.

Chłodnik z botwinką

Jak lato, to i upały. A na upały nie ma nic lepszego niż chłodnik z botwinki. Dzięki młodym buraczkom ma piękny intensywny kolor. Tradycyjnie chłodnik z botwinki można podać z jajkiem lub przygotować w wersji do picia. Mam nadzieję, że tego lata nie zabraknie okazji do przygotowania pysznych chłodników z botwiny według naszych najlepszych przepisów:

chłodnik z botwinki z jajkiem

Chłodnik z surową botwinką

Innym pysznym pomysłem na botwinkę jest też chłodnik, ale z botwinką surową, czyli coś dla fanów raw food. Aby była to zupa rzeczywiście witariańska, do jej przygotowania należałoby wykorzystać kefir na bazie mleka niepasteryzowanego. Ale można chłodnik przygotować na zwykłym kefirze – całe mnóstwo witamin i składników mineralnych z botwinki i tak będzie Wasze.

chłodnik z botwinki do picia

chłodnik z botwiny do picia

chłodnik botwinkowy do picia z kefirem

botwinkowy chłodnik

Zobaczcie, jak szybko można przygotować taki chłodnik:

Chłodnik z surową botwinką:

  • 2 buraczki z listkami
  • kefir
  • sól morska i pieprz czarny
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Buraczki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Łodyżki i listki kroimy na mniejsze części.
  2. Miksujemy buraczki i listki z kefirem, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym i odrobiną soku z cytryny.
  3. Chłodnik podajemy lekko schłodzony.

Zupa z botwinką

Wśród pomysłów na botwinkę nie może zabraknąć talerza gorącej zupy. Latem zazwyczaj przygotowujemy zupę z botwinką na wywarze warzywnym, która jest świetną alternatywą dla ciężkostrawnych dań, na jakie latem za bardzo nie mamy ochoty. Z naszych przepisów na zupę z botwinką szczególnie polecam:

botwinka

Były już chłodniki z botwinki i tradycyjne zupy z botwinką. Myślicie, że pomysły musiały się już skończyć? No to lecimy dalej:

Chipsy z botwinki

Chipsy z botwinki przygotujecie szybko w piekarniku. Można je podać do zupy z botwinki lub do zup o kremowej konsystencji. Chipsy z botwinki to nie tylko dodatek do zupy, ale także świetna przekąska między głównymi posiłkami. Jak przygotować takie chipsy, przeczytacie tutaj.

botwinka chipsy

A na koniec serwuję nie zupę, a przekąskę, która świetnie pasuje do pitnych chłodników i różnych kremowych zup:

Tarta z botwinką

Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.

botwina

tarta botwinkowa

Tarta z botwinką:

  • pęczek botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 100g sera feta
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • oliwa z oliwek do skropienia tarty

Przygotowanie:

  1. Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
  2. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
  3. Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
  4. Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
  5. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.

A jakie są Wasze pomysły na botwinkę?

 

Zobacz też