Aksamitny chowder z łososia

Tagi: ,

Gęsty i kremowy chowder z łososia przyjemnie rozgrzewa i dostarcza całego bogactwa smaków i aromatów. Zwłaszcza gdy chowder jest przygotowany na rybnym wywarze. Ta pyszna zupa rybna może dla odmiany zastąpić tradycyjną wigilijną zupę z karpia. Choć tak naprawdę chowder z łososia smakuje wyśmienicie nie tylko od święta.

Składniki:

  • 2 gałązki selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka masła
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 0,5-0,7 l wywaru rybnego (ewentualnie warzywnego)
  • świeży filet z łososia ze skórą (ok. 40 dag)
  • łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy (najlepiej świeży)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wywar rybny, dodajemy łososia, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, delikatnie wyciągamy rybę i przekładamy na talerz.
  2. Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, dodajemy drobno pokrojone por i cebulę, dodajemy szczyptę soli i cukru, dusimy chwilę.
  3. Dodajemy do rondla obrany z włókien i pokrojony w plasterki seler naciowy, listek laurowy, ziele angielskie, dusimy 5 minut.
  4. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem rybnym, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
  5. Odlewamy 2 chochle zupy do wysokiego naczynia uważając, by w rondlu zostały ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy, blendujemy, dolewamy zblendowaną zupę do rondla.
  6. Mięso łososia delikatnie oddzielamy od skóry, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, zagotowujemy.
  7. Do zupy rybnej dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy sokiem z cytryny.
  8. Chowder z łososia podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

chowder z łososia

chowder z łososiem

zupa rybna

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *