Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Tagi:

Zupa jarzynowa. Niby nic takiego, ale zupa jarzynowa w środku lata to już całe bogactwo tej najcudowniejszej pory roku i to na dodatek w jednej miseczce. Zupa jarzynowa nigdy nie smakuje tak wyśmienicie, jak latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i pewnie też najszczęśliwsze, bo mogą od rana wygrzewać się w gorącym słońcu, by pod koniec upalnego dnia ochłodzić się w strugach deszczu wieczornej burzy.

Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.

Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.

A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!

Składniki:

  • pół kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (u mnie żółta, ale może być też zielona)
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • pół selera
  • 1/4 kalarepki
  • 3-4 ziemniaki
  • biała część pora
  • świeże zioła (gałązka lubczyku, gałązka selera naciowego, kilka gałązek natki pietruszki
  • sól morska
  • łyżkaposiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki zupy jarzynowej Winiary Nasza Specjalność (lub 2 łyżki mąki pszennej)
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.
  2. Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).
  3. Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.
  4. Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.
  5. 2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.
  6. Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

jarzynowa_IMG_8362

jarzynowa_IMG_8418

jarzynowa_IMG_8358

jarzynowa_IMG_8396

jarzynowa IMG_8345

jarzynowa_IMG_8403

Polecam inne nasze jarzynowe zupy:

zupa jarzynowa z kolorowymi uszkami dla dzieci

zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

zupa jarzynowa po tajsku

zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *