Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Tagi: zupa owocowa, zupy z kuchni świata

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.
Składniki:
- 1 porcja rosołowa (doskonale nada się kilka skrzydełek, udko z kurczaka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Por (biała część)
- Gałązka rozmarynu
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 1/2 szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo
- 1 cytryna
- 3 jajka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
- Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawłki.
- Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
- W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
- Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
- Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
- Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
- Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę 😉 Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
- Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
- Zupa tex-mex
- Barszcz na miodzie
- Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
- Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
- Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
- Zupa z dyni z krewetkami
- Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
- Marokańska zupa harira
- Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
- Zupa koperkowa z pieczonym łososiem