Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Tagi: ,

Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (doskonale nada się kilka skrzydełek, udko z kurczaka)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Por (biała część)
  • Gałązka rozmarynu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1/2 szklanki ryżu lub dronego makaronu orzo
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
  2. Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawłki.
  3. Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
  4. Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
  5. W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
  6. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
  7. Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
  8. Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
  9. Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
  10. Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.

avgolemonogrecka zupa avgolemonogrecka zupa z cytrynyjak zrobić avgolemonokremowa zupa avgolemonozupa z grecji

Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę 😉 Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *