Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Tagi: ,

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.

Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.

Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.

Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!

zakwas na barszcz biały kolaż

Zakwas na barszcz biały:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie orkiszowa typ 2000)
  • 0,7 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy

Przygotowanie:

  1. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
  2. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję ziele angielskie i suszony laurowy listek.
  3. Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
  4. Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.

Barszcz biały chrzanowy:

  • zakwas na barszcz biały
  • opakowanie surowego boczku w plastrach (100g)
  • mała marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • opcjonalnie: szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
  • korzeń chrzanu (ok. 10 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • szczypiorek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 suszone listki laurowe
  • jajka (ilość wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  2. Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
  3. Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
  4. Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
  5. Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
  6. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
  7. Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

barszcz biały chrzanowy

Przepis na barszcz biały chrzanowy

Na Wielkanoc polecam także:

barszcz biały kaliski

barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

żurek w chlebie

żurek z jajkiem i kiełbasą

czosnkowe miseczki chlebowe

bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *