Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Tagi: barszcz biały, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.
Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.
Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.
Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!
Zakwas na barszcz biały:
- 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie orkiszowa typ 2000)
- 0,7 l przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
Przygotowanie:
- Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
- Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję ziele angielskie i suszony laurowy listek.
- Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
- Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
Barszcz biały chrzanowy:
- zakwas na barszcz biały
- opakowanie surowego boczku w plastrach (100g)
- mała marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól morska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- opcjonalnie: szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- korzeń chrzanu (ok. 10 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- szczypiorek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 suszone listki laurowe
- jajka (ilość wg uznania)
Przygotowanie:
- Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
- Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
- Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
- Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
- Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
- Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
- Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Na Wielkanoc polecam także:
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową