Barszcz biały grzybowy

Tagi: , ,

Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.

Barszcz biały grzybowy:

  • 70-100g suszonych podgrzybków
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały
  • 2 kostki Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia Winiary
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
  2. Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
  3. Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
  4. Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
  5. Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
  6. Barszcz biały grzybowy podajemy uszkami, posypujemy natką.

barszcz biały grzybowy

barszcz biały

barszcz biały na wigilię

barszcz wigilijny

 

Na zakwasie można zrobić też inne zupy, nie tylko barszcz biały grzybowy!