Barszcz biały grzybowy
Tagi: barszcz biały, przepisy wigilijne, zupa grzybowa, zupa wigilijna

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Barszcz biały grzybowy, choć nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, w wielu polskich domach nie może go zabraknąć na wigilijnych stołach. Bardzo aromatyczny, przyjemnie kwaśny. Barszcz biały grzybowy pysznie smakuje z kaszą pęczak lub z uszkami, na które przepis znajdziecie tutaj.
Barszcz biały grzybowy:
- 70-100g suszonych podgrzybków
- 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały
- 2 kostki Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia Winiary
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie.
- Do garnka wlewamy 1l wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (delikatnie przelewamy wodę do garnka, by nie wzburzyć osadu z zanieczyszczeniami z grzybów). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i nieobrane ząbki czosnku, zagotowujemy.
- Dodajemy kostki bulionowe z grzybami, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
- Przecedzamy wywar, grzyby wykorzystujemy do przygotowania farszu do uszek (lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka).
- Do garnka z barszczem białym dolewamy połowę zakwasu, mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy – zupa powinna być wyczuwalnie kwaśna – jeśli nie jest, dolewamy więcej zakwasu i ponownie zagotowujemy.
- Barszcz biały grzybowy podajemy uszkami, posypujemy natką.
Na zakwasie można zrobić też inne zupy, nie tylko barszcz biały grzybowy!