Barszcz biały kaliski

Tagi: ,

Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).

Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 4 szt. białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 szt. Barszcz Biały Nasza Specjalność
  • 1,5 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
  2. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
  3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  4. Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
  5. Białą kiełbasę kroimy w plasterki a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
  6. Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
  7. Dodajemy chrzan.
  8. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
  9. Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
DSC_0835

DSC_0861

DSC_0836

DSC_0847

Proponuję też świetny przepis Agatki na barszcz biały ogórkowy.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *