Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Tagi: ,

Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.

Zakwas z mąki orkiszowej na barszcz:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 1850
  • 0,7 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
  2. Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
  3. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
  5. Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.

Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem:

  • 2 białe kiełbasy
  • 0,5-0,7 l zakwasu na barszcz biały z mąki orkiszowej (może być z pszennej)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz do doprawienia
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  2. Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
  3. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
  4. Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.

barszcz biały - przepis

barszcz biały na zakwasie

barszcz biały z jajkiem

barszcz biały na zakwasie - dodatki

barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą

 

Szukasz więcej przepisów na zupy z jajkiem? Zobacz też:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *