Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Tagi: barszcz biały, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Od lat na Wielkanoc przygotowuję żurek. Dobry, kwaskowy, wielkanocny. Z jajkiem i białą kiełbasą. A dlaczego na moim stole nie pojawia się barszcz wielkanocny biały? Zastanawiałam się nad tym, planując świąteczne menu i uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam białego barszczu. Nadrobiłam już te zaległości. Barszcz biały polecam ze świeżym, aromatycznym majerankiem, który jest delikatny w smaku i taki orzeźwiający. Świetnie komponuje się z jajkiem, więc idealnie pasował do mojej wersji zupy.
Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.
Składniki:
- Barszcz biały Nasza Specjalność (1 torebka)
- 0,5 szklanki soku z kiszonych ogórków
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- świeży majeranek (całe małe listki lub posiekane większe)
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: łyżka tartego chrzanu ze słoiczka lub startego korzenia
- 2 jajka
- 2 białe kiełbaski parzone (wybrałam cienkie)
Przygotowanie:
- Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.
- Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.
- Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).
- Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.
- Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.
- Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.
Na Wielkanoc polecam także zupę chrzanową i żurek z jajkiem i kiełbasą.
4 Comments
A kto dziś gotuje biały barszcz z torebki?
Witam, można oczywiście przygotować barszcz na domowym zakwasie, polecam przepis na barszcz chrzanowy, pozdrawiam! https://zakochanewzupach.pl/barszcz-bialy-chrzanowy-z-jajkiem-i-chrupiacym-boczkiem/
Witam.
Jeśli mogę to powiem tak.Moja babcia, potem mama a teraz żona robiły tak; do gotującej wody w której gotujemy wszystkie składniki takie jakie dajemy do święcenia, dodajemy garść kaszy jaglanej oraz sok razem z całą zawartością [bez ogórków] tj. koper, czosnek itp.Po ugotowaniu się kaszy zupa nalewana była [i jest nadal tak robione] na talerz lub do miski, do tego łyżeczka tartego chrzanu. Oczywiście wszystkie te składniki święconki + jajo na twardo obowiązkowo pokrojone. Zjadało to się z czerstwym chlebem wdrobionym do środka lub jeśli komuś nie smakowało w ten sposób to pajda chleba w rękę.
ps. taki barszcz często jest robiony na różnych zlotach, wyjazdach itp. i jest chwalony przez uczestników zwłaszcza na drugi dzień po małym co nieco przeholowaniu.
Brzmi pysznie 🙂