Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Tagi: ,

Od lat na Wielkanoc przygotowuję żurek. Dobry, kwaskowy, wielkanocny. Z jajkiem i białą kiełbasą. A dlaczego na moim stole nie pojawia się barszcz wielkanocny biały? Zastanawiałam się nad tym, planując świąteczne menu i uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam białego barszczu. Nadrobiłam już te zaległości. Barszcz biały polecam ze świeżym, aromatycznym majerankiem, który jest delikatny w smaku i taki orzeźwiający. Świetnie komponuje się z jajkiem, więc idealnie pasował do mojej wersji zupy.

Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.

Składniki:

  • Barszcz biały Nasza Specjalność (1 torebka)
  • 0,5 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • świeży majeranek (całe małe listki lub posiekane większe)
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: łyżka tartego chrzanu ze słoiczka lub startego korzenia
  • 2 jajka
  • 2 białe kiełbaski parzone (wybrałam cienkie)

Przygotowanie:

  1. Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.
  2. Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.
  3. Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).
  4. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.
  5. Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.
  6. Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.

barszcz_IMG_4039

zajączek_ok

barszcz biały4

1majeranek

barszcz_IMG_4083

barszcz biały2

barszcz biały

barszcz_IMG_4056

Na Wielkanoc polecam także zupę chrzanową i żurek z jajkiem i kiełbasą.

Zobacz też

4 Comments

  • Emerytka napisał(a):

    A kto dziś gotuje biały barszcz z torebki?

  • Bogusław napisał(a):

    Witam.
    Jeśli mogę to powiem tak.Moja babcia, potem mama a teraz żona robiły tak; do gotującej wody w której gotujemy wszystkie składniki takie jakie dajemy do święcenia, dodajemy garść kaszy jaglanej oraz sok razem z całą zawartością [bez ogórków] tj. koper, czosnek itp.Po ugotowaniu się kaszy zupa nalewana była [i jest nadal tak robione] na talerz lub do miski, do tego łyżeczka tartego chrzanu. Oczywiście wszystkie te składniki święconki + jajo na twardo obowiązkowo pokrojone. Zjadało to się z czerstwym chlebem wdrobionym do środka lub jeśli komuś nie smakowało w ten sposób to pajda chleba w rękę.

    ps. taki barszcz często jest robiony na różnych zlotach, wyjazdach itp. i jest chwalony przez uczestników zwłaszcza na drugi dzień po małym co nieco przeholowaniu.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *