Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Tagi: , ,

Za oknem coraz więcej słońca a słupki na termometrach zaczynają wskazywać nawet do kilkunastu stopni! To znak, że nareszcie przyszła do nas wiosna, a wraz z nią, wielkimi krokami, zbliża się wielkanoc. O tym, co znajdzie się na świątecznym stole warto pomyśleć nieco wcześniej. Może się jednak zdarzyć, że w tym roku będziesz mieć wyjątkowo mało czasu na przygotowanie wystawnego menu. W takiej sytuacji warto pomóc sobie dostępnymi w sklepach produktami, które nieco usprawnią przyrządzenie wszystkich ulubionych dań – tak, aby nie musieć z niczego rezygnować!

Jedną z potraw, bez których w wielu polskich domach zwyczajnie nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych jest barszcz biały. Na myśl o tej zupie w mojej głowie odżywają wspomnienia, w których widzę swoją babcię gotującą ogromny gar barszczu dla całej rodziny. Wówczas jeden z podstawowych składników stanowił zakwas. Babcia nie wyobrażała sobie, jak bez niego można przyrządzić prawdziwy barszcz biały! Dodatkowego aromatu zupie nadawała karmelizowana cebulka.

Kiedy nieco podrosłam odświeżyłam sobie te lekko pożółkłe wspomnienia i metodą prób i błędów odtworzyłam przepis babci, jednakże tym razem bez zakwasu. Łącząc tradycję z nowoczesnym, szybkim stylem życia do barszczu dodałam opakowanie Barszczu Białego WINIARY. Sprawdziłam skład, a w nim: mąka z polskich zbóż, czosnek, cebula, przyprawy i majeranek! Wszystko, co najważniejsze, bez sztucznych barwników i konserwantów. Barszcz smakuje prawie jak u babci i kiedy zwyczajne nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni sięgam po sprawdzoną, łatwiejszą wersję. Przekonajcie się sami, jakie to smaczne i proste! Z podanego przepisu wyjdzie ok. 6-8 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 350 g żeberek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 opakowanie Barszczu Białego WINIARY
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
  2. Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
  4. Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.
  5. W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.
  6. Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.
  7. Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.
  8. W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.
  9. Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.
  10. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Jajka ugotować na twardo.
  12. Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.

Co jeszcze polecamy na Wielkanoc?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *