Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Tagi: ,

Barszcz biały wielkanocny w prawdziwie wiosennej i radosnej odsłonie. Łagodny w smaku, bo zabielany słodką śmietaną. Aromatyczny, bo z idealnie doprawiony polskim czosnkiem i majerankiem (ten polski czosnek i majeranek – raz z polską mąką pszenną – znajdziecie też w składzie Barszczu białego WINIARY, którego używam jako bazy). Wiosenny, bo z dodatkiem podduszonych na czosnkowym maśle młodych listków szpinaku. Podany z jajkami przepiórczymi, na stole wielkanocnym będzie się prezentował bardzo efektownie. Wesołych Świąt!

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem:

  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 3 ząbki czosnku (nieobrane)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 opakowanie Barszczu białego Nasza Specjalność Winiary
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 50-70 g świeżego młodego szpinaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • jajka przepiórcze (3-4 na osobę)
  • do dekoracji: rzeżucha lub świeże listki majeranku

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.
  2. W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
  3. Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
  4. Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
  5. Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
  6. Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.
  7. Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.

Z podanych składników przygotujecie 4 porcje barszczu wielkanocnego.

barszcz wielkanocny

barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały

barszcz biały wielkanocny IMG_5673

barszcz biały wielkanocny dyptyk 4

barszcz biały wielkanocny IMG_5687

barszcz biały wielkanocny dyptyk 2

barszcz biały wielkanocny dyptyk 3

barszcz wielkanocny IMG_5742

barszcz biały wielkanocny dyptyk 5

barszcz biały wielkanocny IMG_5586

 

Jeśli lubisz smak szpinaku, koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na zupy szpinakowe i ze szpinakiem:

Szpinak można też wykorzystać jako naturalny sposób na barwienie jajek wielkanocnych!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *