Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Tagi: ,

Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, a może by tak dla odmiany z grzanką? I to grzanką nie byle jaką, bo chrupiącą z wyrazistym pesto z suszonych pomidorów. Sam barszcz biały jest jednak tradycyjny, czyli taki jaki gotowały nasze mamy i babcie: na mięsnym wywarze, z dodatkiem karmelizowanej polskiej cebuli, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To też barszcz dla tych, którzy nie mają czasu bądź talentu do nastawiania zakwasu – jako baza smakowa posłuży nam Barszcz biały WINIARY. Prawie 50% jego składu to mąka pszenna i drożdże – czyli to, co normalnie byłoby w zakwasie – a reszta to głównie warzywa i przyprawy. My sobie oczywiście ilość tych warzyw podkręcimy, a za podstawową przyprawę posłużą nam wyraziste i aromatyczne grzanki z pomidorami!

Składniki:

  • Kawałek chudego boczku (ok. 250 g)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Por – biała część
  • 2 opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność Winiary
  • 100 ml śmietany kremówki
  • Kilka liści laurowych
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Bagietka
  • Kilka łyżek pesto rosso
  • Kiełki – do wiosennej dekoracji

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.
  2. Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.

Barszcz biały - pyszna zupaJak zrobić barszcz biały? Sposoby na barszcz biały Czy trudno jest zrobić barszcz biały?Barszcz biały - jak zrobić?

 

Jeśli lubisz suszone pomidory i pesto, koniecznie sprawdź nasze inne przepisy na zupy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *