Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Tagi: ,

Ulubiony barszcz biały z jajkiem w nowej odsłonie! Wyjątkowo, nie z jajkiem na twardo, lecz… sadzonym. Barszcz biały przyrządzony na wywarze ze swojskiej kiełbasy, ze smakową bazą z Barszczu białego WINIARY, z dużą ilością czosnku, dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej zielonej cebulki, zachwyci gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Tej wiosny pozwólmy sobie w kuchni na odrobinę fantazji!

Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 marchewki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pietruszka
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Pęto swojskiej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju balsamicznego
  • 1 Barszcz biały Nasza Specjalność Winiary
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Kilka jajek
  • Kilka suszonych borowików
  • Zielona cebulka
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.
  2. Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.
  3. Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.
  4. W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
  5. Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.
  7. Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.

barszcz biały

barszcz biały z jajkiem sadzonym

barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulką

barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

barszcz biały z jajkiem

barszcz biały na wielkanoc

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *