Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Tagi: ,

Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam 🙂

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • garść suszonych grzybów leśnych ( mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1, 250 ml wody
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • majeranek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  jajka ugotowane na twardo
  • 1/3 szklanki pokrojonej włoszczyzny
  • chrzan do smaku
  • 400 ml zakwasu do barszczu białego
  • śmietana do zup

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na  noc ).
  2. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
  3. Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
  4. Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
  5. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem ( po około 30 minutach ). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę ( około 5 minut ).
  6. Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
  7. Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
  8. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
  9. Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  10. Porcję barszczu białego podajemy z  klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

 Barszcz biały

 Barszcz biały z kiełbasą

 Barszcz biały z jajkiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *