Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.
Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.
Smacznego!
Przygotowanie
69 min
Krok 1
30 min
Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
Krok 2
5 min
Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
Krok 3
5 min
W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Krok 4
3 min
Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
Krok 5
20 min
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
Krok 6
5 min
Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
Krok 7
1 min
Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Krok 1
z
7
Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
Krok 2
z
7
Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
Krok 3
z
7
W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Krok 4
z
7
Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
Krok 5
z
7
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
Krok 6
z
7
Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
Krok 7
z
7
Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0