Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Tagi: ,

Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.

Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.

Smacznego!

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą:

  • 10 dag surowego wędzonego boczku
  • biała kiełbasa
  • Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta suszonego majeranku
  • opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonych ogórków
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 5-6 ziemniaków
  • szczypta soli
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
  2. Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
  3. W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  4. Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
  5. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
  6. Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
  7. Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Sposób na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Jak zrobić barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą?

Przepis na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą - przepis

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *