Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Tagi: barszcz biały, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.
Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.
Smacznego!
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą:
- 10 dag surowego wędzonego boczku
- biała kiełbasa
- Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szczypta suszonego majeranku
- opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonych ogórków
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 5-6 ziemniaków
- szczypta soli
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
- Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
- W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
- Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
- Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
- Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy: