Barszcz biały z ziemniakami
Tagi: barszcz biały, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Aromatyczny barszcz biały z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą. Jedna z najpopularniejszych zup wielkanocnych obok żurku i zupy chrzanowej, ale też szybkie, smaczne i pożywne danie na co dzień, jeśli do jej przygotowania wykorzystamy Barszcz biały Nasza Specjalność Winiary. W nim znajdziecie mąkę z polskich pól, a także aromatyczne przyprawy, majeranek, czosnek i cebulkę. To idealna baza do przygotowania własnego białego barszczu – z podsmażonym boczkiem, ziemniakami i jajkiem.
Do barszczu dodałam łyżkę tartego chrzanu. Na co dzień rzadko sięgam po chrzan, więc bardziej niż zapach barszczu białego z Wielkanocą kojarzy mi się właśnie chrzanowy aromat. Barszcz biały z ziemniakami lub innymi dodatkami na moim stole pojawia się nie tylko od święta. Ale ten świąteczny pachnie chrzanem i świeżym majerankiem, który wykorzystuję do doprawienia i udekorowania zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego. Dodatkowo możecie go podać z pokrojoną w plasterki grillowaną białą kiełbasą.
Barszcz biały z ziemniakami:
- opakowanie Barszczu białego Nasza Specjalność Winiary
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 4-5 ziemniaków
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30%
- opcjonalnie: łyżka tartego chrzanu
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Boczek i cebulkę drobno kroimy, delikatnie podsmażamy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażony boczek.
- Zawartość opakowania z barszczem rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, wlewamy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy chwilę, zestawiamy z kuchenki.
- Zabielamy zupę śmietaną, dodajemy łyżkę tartego chrzanu, mieszamy.
- Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, dekorujemy świeżymi listkami majeranku.
Ziemniaki niejednokrotnie pojawiają się w naszych przepisach 😉
- Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
- Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi i ziemniakami
- Zupa koperkowa z ziemniakami
- Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
- Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
- Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą
- Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo