Barszcz czerwony na zakwasie

Tagi: ,

Wytrawny barszcz czerwony przygotowany na zakwasie można podać w wigilię w towarzystwie uszek, pasztecików lub drożdżowych bułeczek. Przygotowanie zakwasu zajmuje tylko chwilę, lecz trzeba na niego cierpliwie poczekać około tygodnia. Niecierpliwi mogą dołożyć do niego kawałek dobrego żytniego domowego pieczywa, który skróci czas kiszenia do 4-5 dni. Barszcz czerwony na zakwasie będzie niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji!

zakwas na barszcz:

  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • łyżka soli (może być kamienna lub himalajska)
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.
  2. Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.
  3. Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.
  4. Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).

barszcz na zakwasie:

  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska, cukier, kwasek cytrynowy i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.
  2. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.
  3. Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
  4. Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.

barszcz czerwony na zakwasie

zakwas na barszcz

barszcz wigilijny

Więcej przepisów na zupy na zakwasie?

Zobacz też