Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Tagi: ,

Najlepszy sposób na jesienną słotę – kubeczek barszczu czerwonego. Zazwyczaj gotujemy go z myślą o świętach, ale w moim domu ta zupa gości zdecydowanie częściej, bo barszcz czerwony uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To antidotum na zły humor, niepogodę i wszelkie smutki.

Przepis na ten barszcz dostałam od mojej mamy i jest on w naszej rodzinie od wielu lat. Jest to wersja barszczu, którą mogą zjeść także dzieci. Można zakwasić go sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdza się też sok z kiszonych ogórków (nie konserwowych!) – zyskujemy wtedy nieco inny smak barszczu czerwonego. Najważniejsze przy jego przygotowaniu, to pamiętać by nie gotować buraków zbyt długo, bo stracą swój kolor. Zaś doprawienie pod koniec barszczem czerwonym, nada zupie nie tylko bardziej intensywnego koloru, ale też wyrazistszego smaku.

Bułeczki grzybowe to też propozycja dodatku do barszczu czerwonego dla osób, które nie mają czasu na lepienie uszek lub (jak mój mąż) bardzo nie lubią tego robić. Nie ma wymówek :) Bułeczki grzybowe jest w stanie przygotować każdy.

Baszcz czerwony:

  • 4-5 grzybów suszonych
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (część zielona)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 cytryna
  • 700 g buraków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 2 litry zimnej wody
  • 4-5 łyżeczek barszczu czerwonego Winiary

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy.
  2. Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).
  3. Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.
  4. W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.
  5. Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  6. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.
  7. Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.

Bułeczki grzybowe:

  •  500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • świeża pietruszka
  • 6 bułeczek

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
  4. Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.

barszcz czerwony

barszcz na wigilię

bułeczki grzybowe do barszczu

barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Polecam też przepis na:

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Zobacz też