Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Tagi: ,

Tradycyjny barszcz czerwony na wigilię nie musi być tylko i wyłącznie na zakwasie. Co dom, to tradycja. Może więc być gotowany na wiele sposobów i zawsze będzie tradycyjny. W niektórych domach już na początku grudnia nastawia się zakwas na barszcz. Czeka się na niego z równym podekscytowaniem, jak na Boże Narodzenie. Ale i bez zakwasu można zrobić prawdziwy wigilijny barszcz. Dużo szybciej, choć i tak jego przygotowanie zajmie ponad godzinę. Sekretem jego wyjątkowego smaku i aromatu są pieczone buraki.

Pieczenie buraków jest czasochłonne, ponieważ pieczemy je w całości. W kuchni jest jednak tyle do zrobienia, że ani się obejrzymy, a już nóż będzie gładko w nie wchodził. A to znak, że są upieczone. Kiedy lekko przestygną, można je obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do wywaru.

Każdy ma swój tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. W moim domu zawsze jemy barszcz z uszkami, ale można go podać na przykład z pasztecikami grzybowymi.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków został przeze mnie doprawiony czosnkiem i dużą ilością suszonego majeranku. Majeranek dobrze jest dodać do barszczu pod sam koniec jego przygotowywania, aby nie stracił swojego aromatu.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji barszczu.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków:

  • 6 jednakowej wielkości buraków
  • włoszczyzna
  • 2-3 suszone borowiki lub podgrzybki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól morska
  • sok z połówki cytryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.
  2. Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.
  3. Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
  4. Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).
  5. Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.
  6. Barszcz doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *