Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Tagi: ,

Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony  serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.

To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.

Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.

Składniki:

  • 430 g buraków
  • 1 litr zimnej wody
  • włoszczyzna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 szt. barszczu czerwonego Winiary
  • cukier do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. (z podanych składników można przygotować około 2-3 porcje zupy)
  2. Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
  3. Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
  6. Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
  7. Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
  8. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
  9. Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.

barszcz czerwony

barszcz czerwony

barszcz czerwony

Jeśli szukacie przepisów na tradycyjną wersję barszczu to polecam :

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowym

Zobacz też