Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Tagi: ,

Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony  serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.

To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.

Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.

Składniki:

  • 430 g buraków
  • 1 litr zimnej wody
  • włoszczyzna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 szt. barszczu czerwonego Winiary
  • cukier do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. (z podanych składników można przygotować około 2-3 porcje zupy)
  2. Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
  3. Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
  6. Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
  7. Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
  8. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
  9. Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.

barszcz czerwony

barszcz czerwony

barszcz czerwony

Jeśli szukacie przepisów na tradycyjną wersję barszczu to polecam :

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowym

Zobacz też

4 Comments

  • Sylwia Pietrzak napisał(a):

    Jestem rozczarowana. Nie po to szukam przpisu na barszcz by w składnikach umieścić barszcz z torebki ;/

    • Jola napisał(a):

      Sylwio, barszcz czerwony z sokiem jabłkowym to jedna z wielu propozycji na przygotowanie tej zupy. Staramy się z Agatką, aby przepisy były różnorodne i każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Sylwia Pietrzak napisał(a):

    Źle się wyraziłam. Nie rozczarowały minie dodatki (nie mam do nich uwag).
    Rozczarowało mnie dodanie zupy z torebki do przepisu. Wystarczył by przepis bazowy w innym odnośniku lub zwykła wzmianka. Przepraszam za taką negatywną reakcje, dłuższy czas szukałam prostego przepisu gdzie ktoś nie dodaje ulepszaczy lub chce spędzić resztę życia w kuchni trąc buraki.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *