Barszcz grzybowy na zakwasie

Tagi: , , ,

Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.

Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!

Barszcz grzybowy na zakwasie:

  • 20 g suszonych prawdziwków
  • szklanka zakwasu na barszcz biały
  • opakowanie Zupy Borowikowej Jak u Mamy Winiary
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.
  4. Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  5. Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.
  6. Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.
  8. Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.

Barszcz grzybowy na zakwasie – najprostszy przepis Barszcz grzybowy na zakwasie – smaczna zupa Jak zrobić barszcz grzybowy na zakwasie? Prosty przepis na barszcz grzybowy na zakwasie Sprawdzony przepis na barszcz grzybowy na zakwasie

W podobny sposób można też przygotować inne zupy na zakwasie. Sprawdź przepisy:

oraz koniecznie zobacz, jak przygotować domowy zakwas!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *