Barszcz na miodzie

Tagi: ,

Kontynuujemy cykl świątecznych propozycji wigilijnego menu. Tym razem w naszych garnkach przyrządziliśmy barszcz na miodzie. Pieczone cebule, czosnek i por nadają zupie wyjątkowego aromatu, a dodatek miodu sprawia, że barszcz na miodzie zyskuje nutę przyjemnej słodyczy. Bez obaw, barszcz na miodzie nie jest słodki i zachowuje swój buraczany charakter. Przy odrobinie fantazji złocistym miodem pięknie udekorujecie talerze, które domownicy będą wylizywali do ostatniej kropelki.:)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • Garść suszonych podgrzybków (lub innych grzybów)
  • Barszcz czerwony Winiary
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki miodu
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.
  2. Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  3. Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.
  5. Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!
  6. Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.

barszcz na miodziebarszcz-na-miodzie-kolaz2barszcz z miodembarszcz-na-miodzie-kolaz3 (1)

 

Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem miodu:

Możesz też dowiedzieć się czegoś ciekawego o samym miodzie:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *