Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Tagi: ,

Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej  i barszczu ukraińskiego.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli Cannellini ( gotowanej na parze )
  • 3 większe , ugotowane wcześniej buraki
  • 5 ziemniaków
  • 1 pietruszka ( część korzeniowa)
  • 1 marchewka
  • kawałek selera ( część korzeniowa )
  • biała część pora ( około 2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • biała kapusta ( ilość kapusty dodaję na wyczucie, tak aby proporcje warzyw były podobne  )
  • 1 łyżka octu lub sok z 1/2 cytryny
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 3 litry zimnej wody
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • natka pietruszki lub majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy  około 3 litrami wody ( część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  2. W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora  drobno siekamy.
  3. Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  5. Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
  6. Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
  9. Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Barszcz ukraiński - przepis

barszcz ukraiński na mięsie

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *