Barszcz ukraiński z botwinką

Tagi: ,

Wiosną i latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych skarbów jest botwina. Z liści i młodych buraków przygotowałem bardzo znaną i lubianą zupę – barszcz ukraiński. Ta tradycyjna zupa zza wschodniej granicy doczekała się już niezliczonej ilości wersji.

Podstawą mojego barszczu są młode buraczki wraz z listkami i łodygami, czyli popularna botwinka. Nadają one zupie piękny, głęboki kolor i wiodący akcent smakowy – watro wykorzystać botwinkę póki jeszcze jest na nią sezon! Zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, ziemniaki czy fasola nadają zupie treściwego charakteru.

Składniki:

  • ok. 1,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) – możesz też użyć zwykłego rosołu

  • pęczek botwinki wraz z buraczkami ok. 400-500 g
  • 200 g fasoli jaś
  • 1 nieduży burak
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 3-4 łyżki przecieru
  • pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
  2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Botwinkę drobno posiekaj. Buraczki i botwinkę wrzuć na patelnię, dodaj olej, sok z cytryny, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś składniki, aż będą miękkie.
  3. W międzyczasie na osobnej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki.
  4. Bulion zagotuj w garnku. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
  5. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.
  6. Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni i ugotowaną fasolę. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie zagotuj.
  8. Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Barszcz ukraiński

Przepis na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - przepis

Botwinka nadaje się oczywiście nie tylko na barszcz, więc póki jeszcze w sklepach jest jej pełno, sprawdź inne przepisy na zupy z botwinką!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *