Barszcz ukraiński z chrupką kapustą

Tagi: ,

Treściwy barszcz ukraiński przygotowany na żeberkach i pełen warzyw – na przykład już przyprawionych buraczków z Krajanki Winiary. Kiedy drobno posiekaną białą kapustę dodamy do barszczu dopiero na końcu gotowania, pozostanie przyjemnie chrupka. Barszcz ukraiński z chrupką kapustą najpyszniej smakuje na drugi dzień. Ale jeśli nie wytrzymamy tak długo, odstawmy go „do przegryzienia” chociaż na 2-3 godziny.

Barszcz ukraiński z chrupką kapustą:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych extra
  • opakowanie Krajanki buraczkowej Winiary
  • puszka białej fasolki
  • ćwierć główki białej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • świeże zioła: lubczyk, gałązka selera korzeniowego
  • opcjonalnie: cukier i sok z cytryny do doprawienia
  • świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2l wody, zagotowujemy.
  2. Odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy 2 ząbki czosnku w łupinie. Gotujemy 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy gałązkę lubczyku i natki selera korzeniowego.
  3. Łyżką cedzakową wyciągamy czosnek i żeberka z wywaru, oddzielamy mięso od kostek.
  4. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy warzywa na maśle.
  5. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki. Uzupełniamy odparowaną wodę. Gotujemy 15 minut.
  6. Dodajemy do zupy krajankę buraczkową, obrany i lekko rozgnieciony trzonkiem noża ząbek czosnku. Gotujemy 5 minut.
  7. Kapustę drobno siekamy. Fasolkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie zimną wodą.
  8. Dodajemy do garnka z zupą kapustę i fasolkę, zagotowujemy, gotujemy minutę. W razie konieczności doprawiamy szczyptą cukru i kwaskiem cytrynowym.
  9. Barszcz ukraiński z chrupką kapustą podajemy z kawałkami mięsa z żeberek, kleksem śmietany i natką pietruszki.

barszcz ukraiński

barszcz

barszcz z kapustą

barszcz ukraiński z chrupką kapustą

Miłośnikom zup na żeberkach polecamy też:

Zobacz też

  • http://mybettersite.com/ mybettersite

    Pięknie wyszedł… Idealne wypełnienie serca, lepszego nie można było ugotować. Wersja z tego serwisu naprawdę podbiła moją duszę i zachęciła do wzorowania się na najlepszych :)

    • Agata

      Bardzo dziękujemy za miłe słowa <3 Mam nadzieję, że także inne nasze przepisy podbiją Twoje serce, zaglądaj do nas regularnie :) Pozdrawiam!