Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Tagi: ,

Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską:

  • 30 dag żeberek extra
  • 1/4 małej główki włoskiej kapusty
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora), może być mrożona
  • Krajanka buraczkowa Winiary
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 100g ciecierzycy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
  2. Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
  3. Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
  4. Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
  6. Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.

barszcz ukraiński

barszcz czerwony

barszcz na święta

barszcz z cieciorką

barszcz wigilijny

barszcz ukraiński z kapustą

 Zobacz też inne przepisy na zupy na żeberkach:

Zobacz też