Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Tagi:

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą to nic innego, jak zupa jarzynowa z burakami. Oczywiście w wielkim uproszczeniu, bo pewne warzywa powinny się znaleźć w takim barszczu, a inne nie. Ale ma być pełen warzyw. Czego nie powinno w nim zabraknąć? Pomidorów, fasolki szparagowej, kapusty (włoskiej lub białej) i oczywiście buraków, których wcale nie musi być za dużo.

W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.

Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).

Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą:

  • 2 buraki
  • 2małe ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 nieduże pomidory
  • kawałek kapusty białej lub włoskiej
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • biała część pora
  • 1l wywaru mięsnego (wołowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • ok. 15 dag czerwonej fasoli z puszki
  • łyżka oleju
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • cukier do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.
  3. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki,  następnie pokrojone w kostkę pomidory.
  4.  Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem,  także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.
  5. Zupę podajemy z zieleniną.

Z podanych składników przygotujecie 6 porcji zupy.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Sposób na barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą - przepis

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą - przepis

Jak zrobić barszcz ukraiński z czerwoną fasolą?

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą - jak zrobić?

Jak zrobić barszcz ukraiński z czerwoną fasolą?

Jesteś fanem buraków? Sprawdź też nasze przepisy na zupy kremy z burakiem: 

 

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *