Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Tagi: ,

Wiem, że wiele osób zaczyna już myśleć o barszczu wigilijnym, a ja tymczasem proponuję  rozgrzewający i pożywny barszcz ukraiński z świeżą pietruszką. Bardzo lubię takie zupy, które nie są tylko dodatkiem do głównego dania, ale same mogą stanowić naprawdę sycący posiłek.

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą gotuję w największym garnku jaki posiadam. Zajadamy się nią kilka dni. Uwielbiamy wszystkie zupy buraczane. Ostatnio ugotowałam między innymi zupę z pieczonych buraków, oraz barszcz czerwony z uszkami z suszonymi grzybami.

Barszcz ukraiński to nasz sposób na przetrwanie długiej zimy. Zawsze dodaję też sporą ilość świeżej pietruszki. Pietruszka to bogate źródło witaminy C, warto więc jeść jej jak najwięcej. Dzięki tym małym, zielonym listkom możemy poprawić odporność naszego organizmu. Poza tym pietruszka oczyszcza i odtruwa organizm. Myślę, że to wystarczające argumenty, aby jak najczęściej dodawać ją do zupy 🙂

Jeśli jesteście ciekawi wersji Agatki na barszcz ukraiński, to zapraszam tutaj: klik

Składniki:

  •  2 duże buraki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2,5- 3 litry wody
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 400 g świeżej kapusty
  • 1 łyżka octu
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 1 marchewka
  • kawałek selera ( korzeń)
  • biała część pora ( około 2 cm)
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 2 opakowania barszczu instant  Winiary
  • 1 puszka białej fasolki konserwowej

Przygotowanie:

  1. Buraki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ja swoje ugotowałam w szybkowarze w 40 minut.
  2. Do wysokiego garnka wkładamy boczek wędzony i zalewamy go zimną wodą.Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.Gotujemy pod przykryciem.
  3. Obieramy pietruszkę i marchewkę.  Warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach ( seler, pietruszka i marchewka).
  4. Pora bardzo drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z utartymi warzywami.
  5. Kapustę też ucieramy na tarce lub drobno szatkujemy. dodajemy do zupy.
  6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy ziemniaki.
  7. Do zupy wsypujemy zawartość obu opakowań barszczu czerwonego instant Winiary. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
  8. Pod koniec dodajemy łyżkę octu i doprawiamy do smaku, pieprzem i cukrem i w razie potrzeby solimy.
  9. Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy.
  10. Kiedy buraki nieco ostygną obieramy je i kroimy w drobną kostkę lub ucieramy na tarce.
  11. Dodajemy do barszczu razem z fasolą.
  12. Do ugotowanego barszczu ukraińskiego dodajemy posiekaną natkę świeżej pietruszki.
barszcz ukraiński

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *