Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Tagi: , ,

Buraki, ziemniaki i fasola to warzywa, które od wieków stanowiły podstawę naszej diety. Traktowane przez moment po macoszemu i porzucone na rzecz bardziej egzotycznych produktów, dziś wracają do łask. Dostępne przez okrągły rok, polecają się na zupę niezależnie od sezonu. Stanowią doskonałą bazę w miesiącach jesiennych, kiedy o świeże warzywa jest już nieco trudniej.

Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.

Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą:


  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 duże buraki
  • 6 ziemniaków
  • 150 g fasoli
  • 2 pomidory
  • 1,5-2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
  2. Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
  3. Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
  4. Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
  6. Następnie dodać pokrojone buraki.
  7. Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
  8. Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
  9. Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
  10. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  11. Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
  12. Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
  13. W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą - fasola nasyci Cię na długoBarszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą na każdą okazjęBarszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą na świętaBarszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą na chłodne wieczoryBarszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą, pożywna zupa także dla niejadkówPyszny barszcz ukraiński z ziemniakami i fasoląBarszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą - sprawdzony przepis

Sprawdź kolejne przepisy na aromatyczny barszcz. Nie zapomnij o dodatkach, które urozmaicą każdą zupę! 😉

1 komentarz

  • Anna napisał(a):

    Całą rodziną uwielbiamy zupy , barszcz jest pyszny , juz szukam następnej inspiracji , z miła chcecie bede korzystała z tej strony . Dzięki i pozdrawiam .

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *