Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Tagi: ,

Już za kilka dni w wielu polskich domach zasiądziemy do najważniejszej kolacji w roku. Przy wigilijnym stole zgromadzimy się w większym, a może bardzo kameralnym gronie. Najważniejsze, że z bliskimi. Chcąc zadbać o odświętną oprawę, spędzamy w kuchni całe godziny, by każda potrawa, która się na naszym stole pojawi, była wyjątkowa.

Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!

Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).

Barszcz wigilijny ze śliwką:

Przygotowanie:

  1. Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.
  2. Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.
  3. Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.
  4. W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.

 

Paszteciki (ok. 16 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki (ok. 40-45 dag)
  • 3/4 szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 kg pieczarek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
  2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
  3. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
  4. Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.
  5. Ciasto jeszcze raz (tym razem krótko) wyrabiamy, rozwałkowujemy, otrzymany prostokąt dzielimy wzdłuż na 4 części.
  6. Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.

Szybki barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Łatwy barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Barszcz wigilijny ze śliwką bez zakwasu na szybko

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Barszcz wigilijny ze śliwką ze świeżym tymiankiem

Barszcz wigilijny ze śliwką i sokiem z cytryny

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *