Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Tagi: , , , ,

Na progu lata botwina jest już naprawdę dorodna i można z jednego pęczku przygotować duży garnek pysznego barszczu z botwiną i fasolką szparagową. Młode warzywa i świeże zioła, które trafiają do garnka prosto z ogórka, dodają zupom niezwykłego smaku i aromatu.

Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • ok. 1,5 l wywaru drobiowego
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 młode marchewki, młoda pietruszka
  • kawałek młodego selera
  • kawałek młodego pora
  • po gałązce świeżego lubczyku i natki pietruszki
  • sól morska
  • cukier do smaku
  • łyżka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: 4 jajka ugotowane na twardo
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
  2. Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
  3. 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
  4. Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
  5. Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
barszcz IMG_2531

barszcz IMG_2497

barszcz IMG_2494

barszcz IMG_2540

barszcz IMG_2550

Wszystkim wielbicielom botwiny polecam:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *