Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Tagi: , , ,

Pyszny barszcz z fasolą i kapustą włoską z koncentratem soku z buraków, o głębokim kolorze i wyjątkowym aromacie. Pysznie przyprawiony. Dla niecierpliwych – z fasolką w puszce. Pozostali muszą cierpliwie poczekać, aż fasolka się namoczy – polecam ten czas przespać! 🙂
Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu 🙂 Smacznego!

Barszcz z fasolą i kapustą włoską:

  • szklanka drobnej białej fasoli (lub duża puszka fasolki)
  • 1/8 główki niedużej kapusty włoskiej
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat soku z buraków Winiary
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela anielskiego

Przygotowanie:

  1. Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)
  2. Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.
  5. Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.
  6. Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.
  7. Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.
  8. Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  9. Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.
  10. Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.
  11. Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Barszcz z fasolą i kapustą włoską - przepis

Przepis na barszcz z fasolą i kapustą włoską

Jak zrobić barszcz z fasolą i kapustą włoską?

Barszcz z fasolą i kapustą włoską - jak zrobić?

Barszcz z fasolą i kapustą włoską - składniki

 

Jeśli smakował ci dodatek kapusty, sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z kapusty włoskiej:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *