Barszcz z kiszonych buraków
Tagi: barszcz czerwony, przepisy wigilijne, zupa wigilijna

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Ile domów, tyle przepisów na wigilijny barszcz. Do jego przygotowania często wykorzystuje się kiszone buraki, które nadają zupie charakterystyczny kwaśny smak.
Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.
Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.
Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Barszcz z kiszonych buraków:
- 1 kg kiszonych buraków (plus sok)
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- szczypta cukru
- łyżka suszonego majeranku
- cukier do smaku
- opcjonalnie: ocet do doprawienia
Przygotowanie:
- Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
- Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
- Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
- Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy na zakwasie lub z kwaszonymi dodatkami:
- Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
- Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
- Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
- Zupa krem z ogórków kiszonych
- Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
- Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach