Barszcz z uszkami z chrzanem

Tagi: , ,

Barszczu nigdy za wiele! Szczególnie w okresie, kiedy różnorodność warzyw pozostaje mocno ograniczona. Jarzyny o tej porze nie mają niestety zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego spokojnie można posiłkować się gotowymi produktami, w których zamknięta jest ich esencja.

W przypadku barszczu dobrym wyborem będzie Barszcz Czerwony Nasza Specjalność WINIARY. Tym barszczem zajadają się już kolejne pokolenia Polaków. Barszcz z uszkami z chrzanem to propozycja lekko pikantna, a dzięki dodatkowi uszek całkiem sycąca.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • ok. 500 g mięsa wołowego
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 opakowania Barszczu Czerwonego Nasza Specjalność WINIARY
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • 200 g uszek z ulubionym nadzieniem

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować. 
  2. Wyłowić powstałe szumowiny.  
  3. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. 
  4. W międzyczasie marchewki, pietruszki, selera, cebulę, czosnek i pora obrać. 
  5. Warzywa podzielić na mniejsze części. 
  6. Po 30 minutach dodać do mięsa. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 
  7. Całość gotować przez kolejne 1,5-2 godzin. 
  8. Po upływie tego czasu, bulion przecedzić.
  9. W szklance wody rozmieszać opakowania Barszczu Czerwonego Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do bulionu. Kolejno dodać chrzan i majeranek. Wymieszać. 
  10. Barszcz gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu. 
  11. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli. 
  12. Ugotować uszka. 
  13. Barszcz podawać z uszkami. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *