Barszcz z uszkami

Tagi: , ,

Barszcz z uszkami to prawdziwy król wigilijnego stołu! Zupa ta najlepiej smakuje właśnie w okresie świątecznym, być może ze względu na fakt, iż jedzona jest w gronie najbliższych. Przepis na barszcz w mojej rodzinie przekazywany był z pokolenia na pokolenie, od babci otrzymała go mama, następnie podzieliła się nim ze mną, a ja dziś chcę go zaproponować Wam! Intensywny kolor, a w środku uszka, pewno i Wasze ulubione. Przepis warto zapisać w zakładkach i odtworzyć na dzień przed wigilią.

Barszcz:

Przygotowanie:

  1. Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
  2. Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.
  3. Pora dokładnie opłukać.
  4. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.
  5. Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
  6. Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.
  7. Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.
  8. W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.

Uszka:

  • 400 g mąki (najlepiej tortowej)
  • 250 ml wody
  • 40 g masła
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy –
  • opcjonalnie
  • 30 g dowolnych suszonych grzybów
  • 300 kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pierz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.
  2. Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.
  3. Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.
  4. Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.
  5. Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.
  6. Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!
  7. Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.
  8. W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.
  9. Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
  10. Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Barszcz z uszkami – przepis na świętaBarszcz z uszkami – jak zrobić?Barszcz z uszkami – smaczny przepisJak zrobić dobry barszcz z uszkami?Przepis na smaczny barszcz z uszkamiProsty barszcz z uszkami

Co jeszcze można dodać do barszczu? Zobacz nasze pomysły i przepisy:

Zobacz też

3 Comments

  • Zygmunt napisał(a):

    To moje zdanie , ale jeśli barszcz wigilijny to tylko na kwasie z kiszonych buraków , no i oczywiście z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Ale każdy ma swoje zwyczaje i tradycje . Pięknie pozdrawiam

  • R napisał(a):

    Nie wiem tylko w jakim celu jest tu śmietana? Jeśli to barszcz do uszek to raczej czysty powinien być

    • Ania napisał(a):

      Ile domów, tyle tradycji i sposobów na barszcz. U mnie zawsze zabielany, ale śmietanę można oczywiście pominąć. Proszę ugotować zgodnie z upodobaniem, chodzi przecież o to, żeby smakowało! 🙂 Pozdrawiam, Ania

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *