Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Tagi: ,

Bazylia i cukinia są dla siebie wprost stworzone! Pomysł bardzo spontaniczny, powstał właściwie z niczego, bo nic innego nie było pod ręką, oprócz doniczki z bazylią na kuchennym parapecie i kremu cukiniowego w garnku na kuchence. Połączenie idealne! Bazyliowa zupa krem z cukinii musi być naprawdę bazyliowa. Nie wystarczy kilka listków wrzuconych do garnka, to by było stanowczo za mało i zwyczajnie czulibyście niedosyt! Cały pęczek! Listki oberwane z całej doniczki. Tak, to będzie idealna ilość, by powstała aromatyczna bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem!

W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.

Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.

Bazyliowa zupa krem z twarogiem:

  • 3 nieduże cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • kawałek pora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pęczek świeżej bazylii
  • 15 dag twarogu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól morska i pieprz czarny
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
  2. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
  3. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
  4. Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
  5. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

zupa krem z cukinii jakie przyprawy? Poznaj sprawdzony przepis!

Szpinak do zupy krem z cukinii gwarancją smaku

zupa krem z cukinii na bulionie - sycące danie

zupa krem z cukinii - czy obierać cukinię?

Zupa krem z cukinii - twaróg cię nasyci!

Zupa krem z cukinii pietruszka nada jej aromat!

Zupa krem z cukinii z bazylią - obiad dla każdego!

zupa krem z cukinii z warzywami moze być prosta w wykonaniu

zupa krem z cukinii na wodzie - aromatyczne danie!

Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *