Bezglutenowy krupnik

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zmiana nawyków żywieniowych lub dieta nie muszą wcale oznaczać konieczności rezygnowania i odmawiania sobie potraw, których smak wynieśliśmy z dzieciństwa. Dlatego też dziś na blogu tradycyjny krupnik w wersji bezglutenowej! Tym razem zdecydowałam się postawić na kaszę jaglaną, krupnik możecie jednakże przygotować także z komosą ryżową czy kaszą owsianą. Zamiana kaszy jęczmiennej na nasiona innych zbóż nie wpłynie znacząco na smak i charakter krupniku, pozwoli jednak zajadać się pełną miską zupy również osobom z nietolerancją glutenu.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 skrzydełka z indyka
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- Kilka łyżek oliwy
- 3 łyżki śmietany 12%
- Świeży koperek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
- Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
- Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.
- Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
- Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.
- Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
- Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.
Lubisz kaszę jaglaną? A może uwielbiasz wszystkie kasze? Zobacz inne nasze przepisy na zupę z kaszą!
- Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
- Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi
- Zupa pomidorowa z kaszą bulgur
- Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
- Zupa owocowa z kaszą jaglaną
A przy okazji trochę niezbędnej wiedzy o kaszach: