Biała polewka – zupa maślankowa z ziemniakami

Tagi: ,

Przepis na białą polewkę z ziemniakami w mundurkach dostałam od Pani Marianny, naszej czytelniczki. Pani Marianno bardzo dziękuję 🙂

Zupa z maślanką do tej pory kojarzyła mi się z zimnym chłodnikiem i tutaj zaskoczenie, bo białą polewkę podajemy na ciepło. Powiem tyle – siła tkwi w prostocie. Tę zupę przygotowuje się bardzo szybko i każdy jest w stanie ją zrobić, a do tego smakuje rewelacyjnie. Przypomina mi nieco poznańskie pyry z gzikiem, ale w wersji dla zakochanych w zupach 🙂

Swoją zupę ugotowałam na bazie maślanki, ale według wskazówek Pani Marianny można też użyć kefiru. Mleka i śmietany dodałam zaledwie 140 ml i zupa miała według mnie idealną konsystencję – lekko kremową.

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 70 ml śmietany 30 %
  • 70 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • małe ziemniaki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy szczoteczką i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości (w całości).
  2. Po ugotowaniu odcedzamy.
  3. Do miseczki wlewamy około 1/2 szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką. Resztę maślanki przelewamy do garnka.
  4. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy resztę maślanki rozrobioną z mąką i mieszamy trzepaczką.
  5. Do zupy dolewamy mleko i śmietanę i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła do ciepłej zupy.
  6. Masło samo się rozpuści.
  7. Zupę podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Biała polewka - zupa maślankowa z ziemniakami

Zupa maślankowa z ziemniakami - przepis

Biała polewka - jak zrobić?

Zapraszam też po inny przepis naszej czytelniczki Kasi na pyszny kapuśniak z prażokami.

9 Comments

  • Grażyna Szłapka napisał(a):

    ja gotuję na wywarze jarzynowym z liściem laurowym,pieprzem,zielem ang.z marchewką .

  • wioletta napisał(a):

    ja uwielbiam z bialym serem i ziemniaczkami pycha chyba w srode sobie ugotuje bo przeciez post

  • Hanna Kundo napisał(a):

    Moja Babcia robiła białą polewkę zawsze po zrobieniu szarych klusek. Wlewała pozostałe składniki (dokładnie jak w przepisie) do wody, w której powyższe kluchy obgotowywała. Mniammmmmmmmmmmmmmm……

    • Jola napisał(a):

      Z tą zupą zetknęłam się po raz pierwszy i pokochałam ją od pierwszej łyżki 🙂
      Moja babcia robiła najlepsze na świecie pierogi ruskie z świeżą miętą….
      Pozdrawiam

  • Darek napisał(a):

    Ja gotuję ją od lat. Uwielbiam ją właśnie z ziemniakami w mundurkach pajdą świeżego chleba z masłem i do tego koniecznie twaróg ze szczypiorkiem 🙂 I własnie nie wyobrażam sobie tej polewki bez twarożku 🙂 nie dodaję do zupy masła ale opcjonalnie już do talerza dwie łyżki słodkiej śmietanki – pychota… 🙂
    Ktoś wcześniej napisał o wywarze jarzynowym,pieprzu, liściu… myślę ze to już bardziej wychodzi biały barszczyk a to już nie to samo.
    – pozdrawiam i życzę smacznego:)

  • Ania napisał(a):

    Biały barszcz, to jeszcze coś innego, ponieważ podobnie, jak żurek, gotuje się go na zakwasie. Żurek na żytnim. Barszcz biały na zakwasie pszennym.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *