Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Tagi: , , ,

U jednych żurek, u innych barszcz biały. Co region, to obyczaj. Oprócz zupy, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek oraz chrzanu. A gdyby tak przyrządzić zupę z jego dodatkiem? Domowego chrzanu nigdy za wiele. Poniżej znajdziecie przepis, jak go przygotować. Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym poleca się na Wielkanoc.
Święta potrafią nas czasem zaskoczyć. Szczególnie kiedy mamy sporo pracy! Jeśli w ostatniej chwili zorientujecie się, że zapomnieliście o zakwasie, nie wspominając już o zaproszeniu gości 😉 , z pomocą przyjdzie Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Nie dajcie się zwariować, święta powinny być czasem relaksu, pozwólcie sobie zatem na małą pomoc w kuchni.

Składniki:

  • 300-400 g żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 opakowanie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 korzeń (ok. 200-300 g) chrzanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 200 g wędzonego boczku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zimą wodą i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  2. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki i selera. Przekroić na połowy. Cebulę umyć, osuszyć, opalić na kuchence gazowej lub palnikiem.
  3. Tak przygotowane warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Zagotować, zebrać szumowiny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  4. Pora na przygotowanie chrzanu. Korzeń umyć, obrać i zetrzeć a tarce o niewielkich oczkach.
  5. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane – posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki octu i śmietanę. Całość dodać dodać do startego chrzanu, dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika/pojemnika z przykrywką.
  6. Gotowy wywar przecedzić, dodać opakowanie Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY. Dobrze wymieszać, zagotować.
  7. Na zakończenie dodać chrzan – ok. 4 łyżek lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo chrzan ma być wyczuwalny.
  8. Barszcz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  9. Boczek pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zrumienić, aby powstały chrupkie plasterki.
  10. Barszcz podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *