Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0