Botwinka z chipsami z liści buraków

Tagi: ,

Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam! Kilka dni temu  zakwitł w moim ogrodzie bez, a na ryneczku pojawiła się botwinka. Moja kuchnia pachnie dzisiaj więc bzem i zupą z botwinki. Jak tu nie kochać wiosny za te wszystkie kolory, zapachy i smaki które nam przynosi?

Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Chipsy z liści buraków:

  •   Liście młodych buraków (botwinki)

Przygotowanie:

  1. Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
  2. Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.

Botwinka:

  •   3 małe pęczki botwinki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 burak (opcjonalnie)
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 150 ml płynnej śmietany do zup
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
  2. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
  3. Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
  5. Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
  6. Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
  7. Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.

1

2

3

DSC_0162

 

Polecam też :

Zobacz też