Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy nadchodzi wiosna, wreszcie można nieco bardziej poszaleć w kuchni. Jest tyle sezonowych owoców i warzyw, a po zimie wszystko smakuje ze zdwojoną siłą. Chyba każdy czeka na pierwsze krajowe truskawki i nowalijki.
Jedną z naszych ulubionych zup wiosennych jest właśnie botwinka. Na razie kupuję ją na ryneczku, bo na własną z ogródka muszę jeszcze nieco poczekać. Bardzo lubię te zakupy „straganowe”, kiedy mogę nacieszyć się kolorami, smakami. Nigdzie się nie spieszę i często pod wpływem impulsu coś kupuję i po drodze zastanawiam się co z tego powstanie.
Wiosna powoduje, że i nasza kuchnia zaczyna tętnić życiem.
Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
Krok 2
3 min
Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
Krok 3
8 min
Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
Krok 4
4 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Krok 5
20 min
Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
1 min
Zupę doprawiamy do smaku solą.
Krok 7
1 min
Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
Krok 8
2 min
Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
Krok 9
2 min
Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.
Krok 1
z
9
Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
Krok 2
z
9
Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
Krok 3
z
9
Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
Krok 4
z
9
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Krok 5
z
9
Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
z
9
Zupę doprawiamy do smaku solą.
Krok 7
z
9
Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
Krok 8
z
9
Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
Krok 9
z
9
Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0