Botwinka z ogórkiem

Tagi:

Kiedy nadchodzi wiosna wreszcie można nieco bardziej poszaleć w kuchni. Jest tyle sezonowych owoców i warzyw, a po zimie wszystko smakuje ze zdwojoną siłą. Chyba każdy czeka na pierwsze krajowe truskawki i nowalijki.

Jedną z naszych ulubionych zup wiosennych jest właśnie botwinka. Na razie kupuję ją na ryneczku, bo na własną z ogródka  muszę jeszcze nieco poczekać. Bardzo lubię te zakupy „straganowe”, kiedy mogę nacieszyć się kolorami, smakami. Nigdzie się nie spieszę i często pod wpływem impulsu coś kupuję i po drodze zastanawiam się co z tego powstanie.

Wiosna powoduje, że i nasza kuchnia zaczyna tętnić życiem.

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki
  • bulion warzywny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 duże ziemniaki
  • szczypta soli
  • 1 ogórek świeży
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
  2. Młode buraczki kroimy w  słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
  3. Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
  5. Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Zupę doprawiamy do smaku solą.
  7. Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
  8. Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
  9. Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.

Zobacz też

  • Basia K.

    Jestem botwinomaniaczką :D

    • Agata

      Ja też <3 Na szczęście tego się nie leczy :) Sezon na botwinkę w pełni, gotuję zupę botwinkową mniej więcej raz w tygodniu :) pozdrawiam :)