Botwinka z serem korycińskim i ziemniaczanym puree z cebulką

Tagi: ,

Pojawienie się na talerzach pierwszej, młodziutkiej botwinki to niezaprzeczalny znak, że wiosna z przydomowych ogródków, straganów i warzywniaków wdarła się do naszych domów i rozpanoszyła w kuchni. Botwinka, choć ta pierwsza z lichymi korzonkami zamiast buraczków, to nieodzowny element wiosennej zupy. Dziś serwuję taką zupę z ziemniaczanym puree z cebulką i dojrzewającym serem. Pysznie i do syta.

Botwinka:

  • 2 pęczki botwinki
  • Krajanka buraczkowa Winiary
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 4-5 ziemniaków (ok. 0,5 kg)
  • cebulka
  • łyżka masła klarowanego
  • opcjonalnie: łyżka octu jabłkowego do smaku
  • 10 dag sera korycińskiego lub innego sera dojrzewającego podpuszczkowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 12%
  • świeżo posiekany szczypiorek
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy, osuszamy. Listki i łodyżki drobno siekamy.
  3. Zagotowujemy wywar, dodajemy posiekaną botwinkę, łyżkę octu jabłkowego, gotujemy 2-3 minuty.
  4. Zdejmujemy zupę z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietankę.
  5. Na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, aż się delikatnie zrumieni.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, tłuczemy praską na puree.
  7. Dodajemy do ziemniaków podsmażoną cebulkę, mieszamy.
  8. Łyżką formujemy puree w kulki, nakładamy po 3-4 na talerz, zalewamy zupą.
  9. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, posypujemy szczypiorkiem.
botwinka nr1 IMG_9663

botwinka nr 2

botwinka nr3

botwinka nr4 IMG_9644

botwinka nr5 IMG_9675

botwinka nr6 IMG_9679

Zobacz też