Botwinka zupa krem

Tagi: , , ,

Nareszcie przyszła na nią pora! Piękna i rumiana dumnie prezentuje się na warzywnych straganach. Botwinka to prawdziwa królowa wśród nowalijek. Sezon na nią trawa niezwykle krótko, warto zatem odpowiednio go wykorzystać. Z botwiny można przyrządzić szereg różnych zup. Kilka pomysłów na tę zupę do znalezienia na naszym blogu. Dziś botwina w nowej odsłonie: botwinka zupa krem!

Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem. A gdyby tak nieco zmienić konsystencję i zmiksować wszystkie składniki na gładki krem? Botwinka zupa krem to nie tylko niezwykle intensywny smak, ale również kolor. Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru.

Botwina to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, zawiera także sporo żelaza i wapnia. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy. Warto ją zatem zaserwować wszystkim, którzy borykają się z zaburzeniami odżywiania lub dużym stresem. Doskonale wpłynie także na samopoczucie i stan zdrowia osób zmagających się z przeziębieniem czy podwyższoną temperaturą. Botwina działa bowiem odświeżająco. Jest lekkostrawna – bez obaw mogą ją spożywać także osoby z problemami trawiennymi. Jedzmy zatem botwinę na zdrowie!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Składniki:


  • 2 pęczki botwinki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kalarepka
  • 200 g zielonego groszku(może być mrożony, nie z puszki)
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyć, drobno posiekać.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  3. Kalarepkę obrać, pokroić w plasterki.
  4. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora, dodając w trakcie przeciśnięte ząbki czosnku.
  6. Do garnka dodać przygotowane warzywa: botwinkę, marchewki, pietruszki, kalarepkę oraz groszek. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu – do miękkości wszystkich składników.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania śmietankę. Na koniec dodać sok z cytryny.
  8. Zupę doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem.
  9. Botwina zupa krem będzie się atrakcyjnie prezentowała udekorowaną śmietaną i posypana szczypiorkiem.

1 komentarz

  • Bet napisał(a):

    Zupa-rewelacja! Po prostu boski pomysł na miksowaną zupę – smakuje wykwintnie a wygląda uroczo. Mniam, mniam na samo wspomnienie:))

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *