Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Tagi: ,

Święta wielkanocne spędzam w gronie rodzinnym zaczynając od uroczystego śniadania. Od kilku lat razem z dziećmi przygotowuję jeden, wspólny koszyczek do święconki. Kiedyś kupowałam w piekarni gotowe babeczki i bułki. Jednak satysfakcja z samodzielnie przygotowanych potraw jest ogromna więc podjęłam wyzwanie. Wypiekanie babeczek wielkanocnych i dekorowanie opanowaliśmy do perfekcji więc przyszedł czas na bułki do święconki.

Dosyć długo poszukiwałam przepisu, który byłby w miarę prosty, efektowny, ale przede wszystkim smaczny. Kilka dni temu odbyła się próba generalna i razem z Nikolką i małym Igorem upiekliśmy dwie partie bułeczek wielkanocnych. Na zdjęciu powyżej widzicie małego Igora, który zafascynowany obserwował cały proces wyrabiania ciasta. Ciasto drożdżowe idealnie nadaje się na taką zabawę z dziećmi, bo po pierwsze nie brudzi a po drugie nie klei się do rąk i jest przyjemnie miękkie i plastyczne.

W trakcie pracy mały Igor zgłodniał i jako pierwszy zjadł naszą bułeczkę wielkanocną. Zniknęła cała, jak i wszystkie pozostałe. Bułeczki są lekko słodkie. Przypominały mi w smaku nieco bułki maślane lub chałkę.

Taka wspólna zabawa w kuchni to też świetny sposób na niejadka, bo jakie dziecko nie skosztuje tego, co samo zrobiło. Tutaj ma okazję dotknąć, powąchać i obserwować cały proces wyrastania ciasta i pieczenia. Już od samych zapachów można nabrać apetytu.

Przepis na bułeczki wielkanocne znalazłam na blogu Fotografia od kuchni. Zmieniłam go nieco dodając swoje ulubione składniki. Z podanych proporcji można upiec 6 dużych bułeczek lub 8 średnich. Jeśli chodzi o czas pieczenia to najlepiej sugerować się wyglądem bułeczek (powinny być ładnie przyrumienione), bo mam nowy piekarnik, który piecze zdecydowanie wolniej niż poprzedni i muszę zawsze wydłużyć w nim nieco czas pieczenia podany w przepisie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 200 g masła (lub margaryny)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  3. Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub  za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Bułeczki wielkanocne wypiekanie z dziećmi

bułeczki wielkanocne

drożdżowe bułeczki wielkanocne

Bułeczki na wielkanoc

Bułeczki wielkanocne - jak zrobić?

bułeczki wielkanocne - prosty przepis

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *