Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Tagi:

Aromatyczny czysty barszcz i bułeczki z farszem z kaszy gryczanej o grzybowym aromacie. Czego chcieć więcej? Bułeczki z farszem rosną w piecu jak na drożdżach. Tak jak apetyt na nie. Bułeczki drożdżowe pysznie nafaszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem przyprawy pieczarkowej będą świetnym uzupełnieniem barszczu, także tego wigilijnego.

Farsz z kaszy gryczanej:

  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • mały ziemniak
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • opcjonalnie: 3 łyżeczki przyprawy z suszonych pieczarek lub sproszkowanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  2. Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).
  3. Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.
  4. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.

 

Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem:

  • 0,5 kg mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 50 g świeżych drożdży piekarskich
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • jajko

Przygotowanie:

  1. W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.
  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  4. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.
  5. Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.
  6. Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.

bułeczki z farszem z kaszy gryczanej  bułeczki z farszem  bułeczki do barszczu  bułeczki z kaszą gryczaną do barszczu czerwonego

Sprawdź też inne przepisy z kaszą gryczaną:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *