Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Tagi: ,

Nim niebo zajaśnieje od fajerwerków obwieszczających nadejście Nowego Roku, w wielu domach na wolnym ogniu będzie się podgrzewał czysty barszcz. Kiedy biesiadnicy zasiądą do stołu, by się nim posilić, warto podać go z bułeczkami nadzianymi pieczarkami. Bułeczki można przygotować wcześniej, na przykład rano, i nie zaprzątać sobie nimi głowy w sylwestrową noc. Stanowią świetny dodatek do czystego barszczu, pyszną alternatywę dla krokietów.

I oczywiście można się nimi zajadać nie tylko w sylwestrową noc 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

Bułeczki z pieczarkami do barszczu - farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy z drobinek ziemi, myjemy, kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na oliwie, oprószając cebulę szczyptą cukru. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Zanim puszczą sok, można je podlać niewielką ilością wody.
  3. Do pieczarek dodajemy suszony tymianek, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy, aż woda odparuje.
  4. Podduszone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (jeśli nie mamy, można zamiast kroić pieczarki przed podduszeniem, zetrzeć je na tarce).

 

 

bułeczki z pieczarkami:

  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki świeżych drożdży (50 g)
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania bułeczek)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy, aż „ruszą”.
  2. Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy do niej jedno jajko, dodajemy olej, zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk (początkowo będzie się kleiło, jeśli za bardzo, bierzemy trochę mąki na dłonie i ponownie zabieramy się za wyrabianie). W razie konieczności podsypujemy stolnicę mąką.
  3. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 5 części (powinno nam wyjść 10 bułeczek). Części nie będą duże, jak też same bułeczki będą dość małe (prawie zamkną się w dłoni).
  5. Każdą część delikatnie spłaszczamy, można rozwałkować je na stolnicy. Na środku kładziemy łyżkę farszu (nie za dużo, żeby bułeczki podczas pieczenia nie pękały), zlepiamy brzegi, układamy miejscem zlepienia do dołu na blaszce oprószonej mąką (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  6. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem 190 st. C).
  7. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika smakujemy je rozkłóconym jajkiem. Pieczemy bułeczki ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
  8. Bułeczki można podawać, jak lekko ostygną, bądź też na zimno.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu – sprawdzony przepis

Bułeczki z pieczarkami do barszczu – jak zrobić

Bułeczki z pieczarkami do barszczu – przepis na sylwestrowa

Bułeczki z pieczarkami do barszczu sylwestrowego

Jak zrobić bułeczki z pieczarkami do barszczu?

Jeśli chcesz spróbować innych dodatków do barszczu, sprawdź nasze przepisy:

Zobacz też

2 Comments

  • nyota napisał(a):

    jeśli ciasto dzielimy na pół, a każdą połowę na 10 części, to za cholerę nie wyjdzie 10 bułeczek 😉

    • Agata napisał(a):

      Rzeczywiście 20 nie wyjdzie, nawet gdybyśmy podzielili ciasto na nierówne połowy :))))) Już poprawione, dzięki za czujność 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *